Informatie

PEDICURESALON DIAMANT

Wat doet een ProVoet pedicure

Vreemd genoeg blijkt nog steeds maar een kwart van alle Nederlanders geregeld hun voeten te laten verzorgen, terwijl we dit deel van ons lichaam toch erg zwaar belasten! Daarom is het ook logisch dat uw voeten extra aandacht verdienen. Want u kunt pijnlijke voeten gemakkelijk voorkomen of verhelpen door een bezoekje aan een vakbekwame pedicure, aangesloten bij de brancheorganisatie ProVoet. Zij geeft uw voeten de behandeling die ze nodig hebben. 

Wat doet een pedicure precies?
Tot de werkzaamheden van een pedicure behoren onder andere het verwijderen van eelt, likdoorns, het op de juiste wijze knippen en frezen van nagels en het oplossen van nagelproblemen. Het geven van adviezen en het opsporen en zoveel mogelijk wegnemen van de klachten behoort ook tot hun taak. En als verwennerij is er na afloop van de behandeling een fijne afsluiting voor de cliënt met een voetmassage.

Waaraan herkent u een vakbekwame ProVoet pedicure?
ProVoet is de Nederlandse branchevereniging voor pedicures. Alle leden van ProVoet worden verplicht om een door de branche erkend vakdiploma te halen. Hierdoor weet u zeker dat uw voeten door een vakkundige pedicure behandeld worden! De meeste gediplomeerde leden voeren het logo van ProVoet op hun gevelbord, afsprakenkaartjes en op hun website, net zoals ik.

Een ingegroeide nagel is een nagel waarbij de scherpe rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft.
Dit vormt de eerste fase van wat op een ingegroeide nagel lijkt.
Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt of zelfs een likdoorn vormen. Dit noemt men een pseudo-ingegroeide nagel. We spreken pas van een echte ingroeide nagel als de nagelpunt in de huid dringt, waardoor een verwonding van het omliggende zachte weefsel plaatsvindt. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer een acute ontsteking.
De nagelwal zal eveneens ontsteken (=paronychia). Deze ingroei komt meestal voor aan de grote tenen.

Ontstaan:
Verweekte huid:<br> Door hyperhydrosis (overmatig zweten) of te vaak een heet voetbad ontstaat er een verweking van de sulcus, waardoor de nagelpunt sneller kan ingroeien.

Laterale druk:
Door te smalle schoenen of strakke kousen is de dorsale druk groter en wordt de rand van de teennagel dieper in de sulcus gedrukt.

Dorsale druk:
Indien er te weinig ruimte in de schoentop is, wordt de nagel dieper in de sulcus gedrukt.

Abnormale belasting:
Bijvoorbeeld een ‘hallux valgus’. De weefsels onder de nagel worden samengedrukt, zodat de sulcussen dieper worden.

Verkeerde knipwijze:
Te kort en te hoekig geknipt, zal de nagel zich bij het verder groeien in het omliggende weefsel kunnen boren.

Behandeling
De pedicure zal een kleine spie uitknippen die zeker geen enkele onregelmatigheid meer bevat. Indien een splinter aanwezig is, wordt die zo mee verwijderd. De nagelrand wordt mooi glad gemaakt. De sulcus gereinigd en gedesinfecteerd. In de sulcus zal een tamponade aangebracht worden, zodat de nagel niet opnieuw kan ingroeien. Indien nodig wordt de teen ontlast.

Ingegroeide nagels

Likdoorns

Een likdoorn is een verharde naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een kegeltje, met de punt in de huid gericht.
Meestal ontstaat de likdoorn in het centrum van een eeltplek, als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk en omdat daar de celgroei het grootst is.
Deze eeltkern zal extra druk uitoefenen op de zenuwuiteinden en daardoor pijn veroorzaken.
Als verdediging kan zich een vochtzakje vormen tussen de opperhuid en de lederhuid.
Bij aanhoudende druk kan de huid zelfs in een ontstekingstoestand terechtkomen.

Meest voorkomende plaatsen:
– de hamer- of klauwteen
– onder de voet t.h.v. kopjes van de middenvoetbeentjes (doorzakking dwarse voetboog)
– buitenkant kleine teen

Mogelijke oorzaken:
– onaangepast schoeisel
– lichaamsgewicht
– slecht functioneren van voet of tenen
– weerstand van de grond (dunne zolen)

Behandeling:
De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen.
Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.
Bij een likdoorn onder de nagel moet een stukje van de nagelplaat worden weggefreesd om bij de likdoorn te kunnen komen.

Naast de gewone likdoorn komt er nog een aantal speciale soorten voor:
– weke likdoorn,
– vasculaire likdoorn,
– neurovasculaire likdoorn,
– zaadlikdoorn.

Mycose (kalk- of hoornnagel) is een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels’.
Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen!

Hoe herken je een schimmelnagel?
Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?
In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen, bijvoorbeeld diabetici, hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe zien schimmelnagels eruit?
Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op ‘avontuur’ en zullen ook de andere nagels worden aangetast.

Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:
– verkleuring van één nagel in wit of geel
– verandering van de witte of gele kleur in geelbruin
– de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig
– de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten

Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond ‘zwemmerseczeem’ genoemd), hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Behandeling:
De pedicure freest de nagel zo dun mogelijk af en maakt de omgeving van de nagel goed schoon.
Verder wordt het advies gegeven om de arts een schimmeldodend recept te vragen.

Ook is het aan te bevelen schoenen en sokken met een schimmeldodend poeder te behandelen.

Mycose (kalk- of hoornnagels)

TIPS

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.

U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Luister naar uw voeten
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen
Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Ook hebben uw voeten baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.
Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken!

Voorkom ingegroeide teennagels
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel – die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:
– druk door slechtpassende schoenen
– het verkeerd (te kort) knippen van nagels
– een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Voorkom problemen bij het nagels knippen
Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u, zonodig, iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Laat kloven behandelen
Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.

Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:
– 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
– iedere avond uw voeten insmeren met crème

Overigens: als er echt een kloof dreigt, laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!

Schoenen kopen
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoenen en…. voetproblemen!

Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen (en dat is wat anders dan een maatje groter nemen als de schoen te smal is)!

Verhelp eeltranden aan de hiel
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen, een echt zomerverschijnsel.
De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn.
Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels
Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°.